Две верзије истог физичког проблема

На 40. дружавном такмичењу ученици осмог разреда су замољени да након такмичења ураде један додатни задатак. Одазвало се око 80 од око 170 ученика. Захваљујемо се учесницима - свима ће бити додељена одговарајућа признања.

Анализом резултата ћемо покушати да установимо колико обим текста задатка утиче на његову тежину, због бољег избора такмичарских задатака у будућности.

У истој клупи су седела два ученика који су решавали исти физички проблем мкроз два задатка чија се формулација знатно разликовала по дужини текста. Оба задатка се решавају истим формулама, само су бројне вредности биле другачије да ученици у истој клупи не би приметили да се ради о истом физичком проблему.

Две групе ученика, које су решавале различито формулисан проблем, су биле изједначене по броју дечака и девојчица, броју ученика из овичних и посебних одељења и успеху на окружном такмичењу.

Желели смо да видимо да ли количина текста задатка различито утиче на резултате девојчица и дечака (на шта указују резултати неких научних истраживања) и ученика обичних и посебних одељења (по нашем сазнању не постоје одговарајућаистраживања). Због тога су обе групе биле изједначене по успеху на окружном такмичењу.

Резултате анализе можемо очекивати за десетак дана. Објавићемо их на овом месту. Признања учесницима истраживања ће бити достављена на републички семинар наставника. Ако њихови наставници не буду присутни на семинару, или ако неко иѕ истог места не преузме признања, доставићемо их на школе.

Пре три године смо покушали да установимо да ли процес жалби утиче различито на дечаке и девојчице. Сви ученици су били обавезни да се појаве пред председником комисије и кажу да ли желе да се жале или не. На тај начин смо покушали да елиминишемо страх од жалби код ученика.

Нисмо добили резултате који би поуздано указивали на очекиване односе. Ипак, испостљавило се да смо несвесно открили важну ствар - председник комисије је, уз техничку помоћ колега, решио 2/3 жалби. Тамичење је завршено око 9.30, а претходних година није никада завршавано пре поноћи - некада смо осатјали до касних сати.

Претходне три године смо ојачали комисију за жалбе које се решавају паралелно са прегледом задатака (уз минимално учешће председника комисије). Све жалобе су решаване до 22 сата иако је број такмичара стално повећаван.

Овогодишње искуство потврђује да је нови поступак жалби веома добар. Међутим, испоставило се  да се број такмичара ипак не може стално повећавати, и поред наше жеље, а да се очува регуларност такмичења. Због тога ће број такмичера на Државном такмичењу бити враћен на број из претходних неколико година.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број посетилаца од 21.04.2005.      

web metrics

НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.rs

ЗАДАЦИ ИЗ ОВОГ ЧАСОПИСА И ДАЉЕ ЋЕ БИТИ НА ОПШТИНСКИМ И ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

МУЗИКА

 

 

 

 

 

 

ПОЧЕТНА СТРАНА