НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.org.yu

ЗАДАЦИ ИЗ ОВОГ ЧАСОПИСА И ДАЉЕ ЋЕ БИТИ НА ОПШТИНСКИМ И ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 
 
 
 
 
06    ПОЧЕТНА СТРАНА
05    ПРАВИЛНИЦИ

04    ПРЕДХОДНЕ ГОДИНЕ

03    ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

02    КОМИСИЈА

01    ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

МУЗИКА
 
2008
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007

 

 
 

 

12 - 19. july 2009. Merida, Yucatan, Mexico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мескико – весели сомбрероси и љуте папричице 

Од 12. до 20. јула 2009. године одржана је 40. Међународна Физичка Олимпијада у граду Мерида, на мексичком полуострву Јукатан. 

            Након 10 година наша екипа је остварила историјски успех и кући су се сви вратили са медаљама. У први план треба истаћи успех ученика 4. разреда Математичке гимназије Николе Шибалића који се у укупном пласману нашао на 7. месту, освојио златну медаљу и новим генерацијама наших такмичара поставио тежак задатак да понове његов резултат. Ученици трећег разреда Математичке гимназије освојили су једну сребрну медаљу која је припала Александру Васиљковићу и 2 бронзане које су освојили Огњен Ивковић и Александра Димић. Угљеша Стојановић, ученик 3. разреда Рачунарске гимназије освојио је бронзану медаљу. Иза успеха ових младих људи стоји њихов напоран рад, као и рад њихове професорке Наташе Чалуковић, професора Бранислава Цветковића, људи из Друштва физичара Србије, Института за физику и Физичког факултета.

            Под вођством мр Александра Крмпота и мр Зорана Мијића, наша екипа, без страха због новог грипа, упутила се ка Мексику. Дочекани смо традиционалном музиком и осмесима наших водича и љубазних организатора. Све је обрадовала перфектна организација, љубазност домаћина и одлични смештај и храна.

            Осим такмичарског дела, кога је ове године обележило доста елемената астрофизике када су у питању теоријски задаци и веома незгодан екперимент из оптике, остатак времена је прошао веома безбрижно у разгледању Мексика и склапању нових пријатељстава.

            Посетили смо Чичен- Ицу, Изамал, Џибилчалтун и Ушмал, древне мајанске градове где смо научили о развоју једне цивилизације, која је вековима била напреднија од европске, познавала много боље математику, астрономију, физику и своју архитектуру прилагођавала потребама науке. Своја сазнања о мајанској култури употпунили смо одласком у Антрополошки музеј. Поред  обилазака културних знаменитости полуострва Јукатан,  као једна од најлепших успомена остаће нам целодневни боравак на плажи у приморском градићу Прогресо. Имали смо времена да се опустимо, причамо са људима из других земаља, бавимо спортом. Највише смо се дружили са екипама са простора Балкана, али и са екипама Шпаније, Бразила, Јужне Кореје...

            Из стања потпуне релаксираности смо изашли због науке. Активно смо постављали питања и уживали у предавањима о кратеру Ћикшулуб, постојању гравитационих таласа, бинарним пулсарима и откривању скривених дворана у пирамиди Сунца у Теотиукану коришћењем физике. Бинарни пулсари и гравитациони таласи и специјални гост Џозеф Тејлор, добитник Нобелове награде из физике 1993. године - предавање и наша питања потрајали су до свечане вечере.           

    Пуни утисака стигли смо на свечаност, али изненађенима није било краја. Саопштени су нам званични резултати и тада је наступило велико славље. Севали су блицеви, играло се и певало до касно у ноћ.           

Међутим, све што је лепо кратко траје. Пуни утисака вратили смо се кући. Наступиће кратак одмор, а онда идемо у нове радне победе.

                                                                                                                                Александра Димић

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                             

     

                                                                                                                                       

                                                                                                                      

 

                                                                                                                                     

 

 

click analytics