НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.org.yu

ЗАДАЦИ ИЗ ОВОГ ЧАСОПИСА И ДАЉЕ ЋЕ БИТИ НА ОПШТИНСКИМИ ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 
 
 
 
врх стране
06    ПОЧЕТНА СТРАНА
 
МУЗИКА
● ПЛАН ТАКМИЧЕЊА
ПРЕДЛОГ ФИНАНСИРАЊА НАСТАВНИКА 
24.07.2007
15.12.2007
28.12.2007
28.12.2007

 

05    ПРАВИЛНИЦИ

04    ПРЕДХОДНЕ ГОДИНЕ

03    ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

02    КОМИСИЈА

01    ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

 

 

 

 

 ГАЛЕРИЈА
  АНКЕТА
  ПОМОЋ
  ПОЧЕТНА СТРАНА

● ЗЛАТО НА ОЛИМПИЈАДИ СРЕДЊОШКОЛАЦА 
● 4th International Junior Science Olympiad, Taiwan

ПИТАЊА - ОДГОВОРИ - ПРЕДЛОЗИ

 

На овој страници можете наћи писма Комисији за такмичења, чији садржај може бити занимљив ширем кругу посетилаца странице, као и одговоре и коментаре председника Комисије.

Пошто заједно можемо постићи највише, молимо вас да нам шаљете предлоге везане за такмичења, као и за структуру сајта. На овим страницама смо спремни објављивати све што може бити занимљиво ширем кругу учесника такмичења. Занимљиве вести из школа, подружница, округа, најаве занимљивих догађаја и сл. могу такође бити публиковане на овим страницама.

Са посебним задовољством ћемо објављивати занимљиве прилоге такмичара. 

 

Писмо 19. Дневнице учесницима такмичења и слична питања

 

Писмо 18. Жалбе Математичке гимназије на Правилник

 

Писмо 17. Позиви по члану 16 Правилника

 

Писмо 16. Предлози из Ниша

 

Писмо 15. Примедбе на предлог Правилника

 

Писмо 14. Границе на општинским такмичењима

Писмо 13. Ограничавање броја ученика на општинским и окружним такмичењима

Писмо 12. Резултати из претходних година не утичу на позив ученика у олимпијску екипу

Писмо 11. Начин одређивања граница за награде на такмичењима наставак

Писмо 10. Дељење окружних такмичења

Писмо 9. Термини такмичења

Писмо 8. Награде за ученике који не похађају гимназије

Писмо 7. Ипак се на својим грешкама најбоље учи, иако су та искуства понекад врло болна...

прави квалитет ће сигурно   испливати. Уосталом, време ће показати...

Писмо 6. (тачније писма) Молбе, молбе, па опет молбе

Писмо 5. Зашто, зашто...

Писмо 4. Предлог - копије задатака

Писмо 3. Утисци из Сомбора - Окружно за средње школе

Писмо 2. Основци у Математичкој гимназији

 

Писмо 1. Честитка

 

Писмо 19. Дневнице учесницима такмичења и слична питања

Postovane kolege,
mozda pitanja koje cu vam postaviti nisu pitanja za vas ali znam da mnogi od nas zele da znaju odgovore , pa bi lepo bilo kada bi mogli da nas bar usmerite gde da ih trazimo . Pitanja su
1. Da li nastavniku koji vodi ucenike na takmicenje sledi dnevnica?
2. Da li ona zavisi od toga da li je  nastavniku obezbedjen pun pansion?
3. Da li ucenik dobija dnevnicu i pod kojim uslovima?
Praksa u skolama je razlicita a nikada niko nema pristup pravim informacijama o tome. Cesto su nastavnici u situaciji da trose svoj novac u toku takmicenja da se ne bi obrukali pred decom. Lepo bi bilo kada bi neko upuceniji u materiju odgovorio na ova pitanja i kada bi ti odgovori bili objavljeni tako da svi mogu biti upoznati sa njima.
Unapred zahvalna, potpisani nastavnik OS u Beogradu.

ODGOVOR:

У вези наведених питања познате су ми следеће чињенице: Средства за општинска и окружна такмичења постоје на локалном, тј. општинском и градском нивоу. Министарство за ова такмичења не даје ни динара никоме, па ни ДФС, иако ДФС има велике трошкове везане за ова такмичења. Само умножавање, превођење и слање задатака на око 500 адреса кошта око 100.000 динара. Министсрство не финансира ни путовање ученика и наставника на републичка такмичења. И за ове сврхе постоје средства на општинском и градском нивоу.

Да би сте добили ова средства школе морају у свом финансијском плану предвидети  потребу за овим средствима, да би била предвиђена у буџету. Овај план се прави између јуна и августа за наредну годину. Наравно, подразумева се да имате директора који има слуха за ове активности, што, на жалост, није увек случај. До ових средстава се може доћи и ако нису унета у план, ако постоје, а увек постоје, резерве у буџету. Наравно, опет треба имати способног и ѕаинтересованог директора, а ако га нeмате, онда се морате само потрудити да их добијете. Способни директори школа домаћина такмичења успевају да обезбеде од спонзора и локалне заједнице некада и дневнице општинским и окружним комисијама, независно од школа из којих су наставници. На жалост, таквих је мало.

Када сам у Министрству изнео проблем формирања комисја за окружна такмичења, тражили су ми да у будуће доставим списак наставника који неће да учествују у комисијама. Наравно да га никад нисам достављао. Што се тиче конкретних питања, знам тачан одговор само на последње

3) Ученицима НЕ СЛЕДИ никава дневница. Ми имамо проблема кад их водимо на олимпијаде, јер им најчешће обезбедимо некако за џепарац по нешто, а исплаћујемо их како знамо - најчешће вођама пута, а од ученика тражимо потврду да су их примили, да неко не би рекао да су их вође пута потрошиле.

2) Ако је обезбеђен пун пансион, мислим да не следи дневница уопште, или највише 20% дневнице. О томе се можете распитати код вашег шефа рачуноводства.

1) Да ли вам обавезно следи дневница нисма сигуран. До пре неколико година није била обавеза послодавца да даје дневнице. Износи дневница које познајемо су само НАЈВЕЂИ износи које послодавац може да исплати, ако има средства за њих, да не би платио порез.

Из свега се може извести једини сигуран закључак – треба имати способног директора, ако га немате –  на жалост, морате се сналазити како знате

Поздрав, Мићо Митровић

Писмо 18. Жалбе Математичке гимназије на Правилник

 

Математичка гимназија у Београду је упутила неколико писама сличне садржине Комисији за такмичења ДФС, Председништву ДФС и Министарству просвете тражећи поништавање неких чланова Правилника за такмичења - првенствено оних који се односе на начин избора олимпијске екипе.

Писмо упућено Комисији можете учитати ОВДЕ, а одговор на њега ОВДЕ.

Председништву је упућено писмо сличне садржине. Председништво је сматрало да нема основа за тражене измене Правилника.

Писмо сличне садржине је упућено и Министарству просвете. Министар просвете је од мене тражио мишљење о ставовима Математичке гимназије. Почетком априла 2009. проследио сам мишљење Министру које можете учитати ОВДЕ

 

Писмо 17. Позиви по члану 16 Правилника - 23.03.2009.

 

PISMO 1

Postovani,
upravo sam se vratio sa casa na kome su mi ucenici izrazili svoju nevericu povodom ishoda zalbenog postupka po clanu 16 za 2. razred srednje skole. Nisam uspeo da ogorcenim djacima, kao ni samom sebi, objasnim kako je moguce da od 3 ucenika sa gotovo JEDNAKIM osnovama za zalbu na republicko takmicenje bude pozvan samo 1! Rec je o sledecim ucenicima:
 - Jonic Jelena, 69 p., 1 treca nagrada u poslednje 2 godine
 - Milic Milos, 68 p., 1 treca nagrada
 - Zivanovic Marko, 65 p., 1 treca nagrada.
Pri tome vredi jos napomenuti da su odbijeni ucenici (Milos i Marko) i u prethodnim godinama osvajali prve i druge nagrade na republickim takmicenjima, dakle rec je o izuzetnim talentima. Pri tome su i na ovogodisnjem republickom takmicenju pokazali zavidan uspeh - svega im je nekoliko poena nedostajalo do crte, sto znaci da i vise nego ispunjavaju uslov iz clana 16 ("odredjeno znanje na okruznom takmicenju"). Kako da objasnim npr. Milosu da je pozvan kolega iz susednog odeljenja iste skole sa 13 poena manje, ili koleginica iz istog odeljenja sa poenom vise, a on nije, iako apsolutno, logicki, formalno-pravno, ali i po elementarnoj ljudskoj pravdi, ISPUNJAVA USLOV?! Da li je DFS spalo na toliko niske grane da nema mogucnosti da obezbedi smestajni kapacitet za dva izuzetna deteta?! Da li cemo kao praksu uvesti kaznjavanje dace zbog toga sto se cak NISU NI ZALILI okruznoj komisiji na osvojeni broj poena, u pokusaju da "iscupaju" jos po koji poen, jer su verovali u objektivnost svojih profesora? Kakve ce zakljucke tim povodom izvuci naredne generacije takmicara, ali i sami clanovi Komisija? Sta ja da kazem deci kad me pitaju, kao danas, kakvog smisla ima ucesce na takmicenjima narednih godina - a podsecam da je rec o ucenicima odeljenja za obdarene fizicare u Nisu, po svim parametrima drugom po snazi centru srednjoskolske fizike u Srbiji?! Neverovatan je broj neprijatnih pitanja koja se otvaraju ovakvim presedanom!
Ukratko, s obzirom da je potpuno jasno da Milos i Marko ispunjavaju uslov clana 16. i da on ne predvidja dopunska ogranicenja i restrikcije diskrecionog tipa, zelim da verujem da je rec o jednostavnom previdu koji ce ubrzo biti ispravljen.
S postovanjem,  mr Dejan Dimitrijevic, predmetni nastavnik 

ОДГОВОР

Postovani kolega
ne radi se ni o kakvom previdu. Ako pazljivo procitate sve sto stoji na sajtu na stranici Pravilnici - kako se primenjuje clan 16 poslednjih 20 godina, i ako vidite kako su pozivani ucenici prethodnih godina, bice vam sve jasno. Sve iamte na sajtu, na koji mozete uputiti i ucenike kojima nesto nije jasno. Dodatni parametar o kome moramo voditi racuna  je ZABRANA tog dela pravilnika od strane Ministrstva pre dve godine (i ne sdamo tog). Posle toga je usledilo od strane Ministrstva "progledanje kroz prste", s tim da ga minimalno koristimo. Koristimo ga isto kao i do sada. Za dodatne informacije mozete pogledati Strucno uputsvo Ministrstva prosvete, koje ima vas savetnik. Rad po nasem Pravilniku, koji znatno odstupa od datog Uputstva, omogucava nam dopis, od pre 2 godine, pomocnika Ministra dr Milke Andric svim savetnicima da se do daljnjeg (do promene Uputsva) u takmicenjima iz fizike primenjuje nas Pravilnik. Ne mozes zamisliti posle kolike borbe sam uspeo da to izdejstvujem, jer su pretili zabranom takmicenja, dok nisu shvatili kvalitet naseg Pravilnika. Svako njegovo podrivanje bi dovelo do direktne primene Uputsva prema kome, na primer, na republicko takmicenje idu po 3 prvoplasirana iz svakog okruga! 27okruga x3=81!. Zamisli koliko bi ostalo dodatnih mesta za Nis, Beograd..i druge vece centre - NIJEDNO.
Mislim da je krajnje vreme da shvatite da NIKAD nisam primenjivao bilo koje diskrecione metode, osim u slucaju kada sam siguran da se sa tim slaze 90% ucesnika takmicenja, i kada nastalu situaciju nije bilo moguce predvideti Pravilnikom.
Mnogo vise efekta u popularizaciji fizike medju ucenicima imacete ako vasim izuzetnim ucenicima, koji se nisu plasirali na republicko takmicenje, kao i veliki broj drugih isto tako dobrih ucenika, objasnite kako su veliki uspeh postigli veoma dobrim rezultatima na okruznom takmicenju, nego stvaranjem negativne atmosfere bez i jednog argumenta - pre nego sto ste procitali i proucili nacin pozivanja na republicko takmicenje, a sto ste u mogucnosti vec nekoliko godina preko sajta DFS.
Uvek smo spremni menjati Pravilnik, a naravno i nacine njegove primene. Pre oko godinu dana je nekoliko meseci trajala javna diskusija preko sajta DFS upravo o tome, posle cega su vrsene male izmene Pravilnika. Sve predloge mozete slati meni. Ako sam siguran da ce ih podrzati vecina nastavnika, izvrsicemo odgovarajuce promene. Po potrebi o njima se moze diskutovati na Skupstini odeljenja za osnovno i srednje obrazovanje.
U medjuvremenu, postojeci Pravilnik i tradicionalni nacin njegove primene bice postovani u potpunosti.
Vas dopis, kao zvanican meni kao predsedniku Komisije za takmicenje, kao i moj odgovor na njega objavio sam na zvanicnom sajtu, da bi i ostalim ucesnicima u takmicenjima bio jasan nacin izbora takmicara za republicko takmicenje.
Srdacan pozdrav, Mico Mitrovic.
 

PISMO 2

Postovani prof. Mitrovicu,
Odmah da razjasnim da potpuno razumem probleme sa kojima se suocavate i u komunikaciji sa Ministarstvom i uopste u organizaciji ovih takmicenja. I ne samo to, imam puno postovanja za energiju i upornost koju pri tome, uprkos svim poteskocama, ispoljavate. Sve sto ste napisali o nacinu primene clana 16. Pravilnika je u redu - nisam znao za neke od detalja, ali vecina onoga o cemu mi je dobro poznata. Naravno da sam danas na casu umirivao ucenike i pozivao ih da nastave, sledece godine, da nadgradjuju svoj dobar uspeh na ovogodisnjem ciklusu takmicenja. I pored svega ovoga mislim da imam dobar razlog za reakciju, koji se sastoji jednostavno u tome da su moja dva djaka JEDINI sporni slucajevi u Srbiji, cak jedini granicni slucajevi u sva 4 razreda, i oba ta sporna slucaja su resena negativno. U 1. razredu nema odbacenih molbi, u 3. i 4. odbijeni su samo ucenici koji porema osvojenom broju poena ocigledno ne ispunjavaju kriterijum da budu pozvani, a isto vazi i za treceg odbijenog iz 2. razreda. Osim toga, sami ste u objasnjenju nacina koriscenja Pravilnika napisali da se drzite sledeceg kriterijuma: "да граница буде између ученика раздвојених са макар 2 поена, а ако то није могуће, с обзиром на могући број позваних, онда да испод границе буду макар два ученика са истим бројем поена". Svedok sam cinjenice da ste se ovoga zaista drzali u ranijim godinama, koliko ja pratim takmicenja, ali priznacete da to ovoga puta nije bio slucaj. Pri svemu tome u 1. razredu je broj pozvanih 90 i sumnjam da bi Ministarstvo pravilo vecu dramu nego inace da je broj pozvanih u 2. razredu 88 ili 89, umesto 87.
Nije mi namera ni da predlazem ma kakve izmene Pravilnika, kako ste u svojoj poruci sugerisali, jedino mi je stalo do dosledne primene vec postojeceg. Priznajem da bih, u svetlu svega recenog, mogao da razumem odluku da bude odbacena zalba Zivanovic Marka, koji je zaista ostao nesto veci broj poena ispod crte, ali Vas jos jednom molim, kao prosvetni radnik i kolega, da ponovo odmerite sve iznete argumente i na Republicko takmicenje pozovete Milosa Milica, zato sto je stvarno tesko objasniti, prema Vasim sopstvenim kriterijumima, jedini slucaj odbijanja za 1 poen na ovoliki broj pozvanih. Ja Vas svakako vise ovime necu opterecivati, niti mi je namera da vrsim ma kakav pritisak na Vas, jednostavno smatram da nije tesko opravdati pozitivno resavanje spornog slucaja kada je on jedinstven i ne povlaci dodatne komplikacije i presedane.
Nemam nista protiv toga da i ova poruka bude objavljena na sajtu, mislim da je diskusija korisna za sve i da se kroz nju mogu kristalizovati nesto precizniji kriterijumi za naredne godine. 
S kolegijalnim pozdravom, Dejan Dimitrijevic

Писмо 16. Предлози из Ниша

 

Предлоге везане за Правилник, упућене од Актива наставника физике основних школа Нишавског округа, можете учитати ОВДЕ, а одговоре и коментаре ОВДЕ.

 

Писмо 15. Примедбе на предлог Правилника

 

Примедбе на предлог Правилника, које је доставила Математичка гимназија из Београда, можете учитати ОВДЕ, а одговор председника Комисије за такмичења можете учитати ОВДЕ.

Извињење на учињеној грешци у одговору можете учитати ОВДЕ.

 

 

Писмо 14. Границе на општинским такмичењима

 

Poštovani,

 Ulažem prigovor na granicu od 80 poena koju ste odredili kao potreban uslov da bi se učenici VI razreda plasirali na gradsko takmičenje iz fizike. Skrećem Vam pažnju da na ovaj način pravite niz grešaka prema ovim učenicima I dovodite ih u neravnopravan položaj u odnosu na ostale. Ovom prilikom ću Vam ukazati samo na one najočiglednije:

·         Narušena je ustavna ravnopravnost učenika jer je za prolaz učenika VIII razreda bilo dovoljno 50 poena a za učenike VI nije bilo dovoljno ni 79.

·         Na Paliluli kao jednoj od opština sa najviše đaka prošlo je samo 5-6 učenika VI razreda.

·         Na gradsko takmičenje se nisu plasirali ni učenici VI razreda koji su osvojili III ili II nagradu.   

·         Vi ste prvi narušili Vaš princip da je potrebno omasoviti ova takmičenja. Ako ste dali lake zadatke bili ste dužni da obezbedite da se barem svi nagrađeni učenici nađu na gradskom takmičenju. Napominjem da je ovo bilo lako organizovati izborom veće škole za domaćina takmičenja, ili kao što ste na sajtu predlagali obrazovanjem više okružnih komisija I razbijanjem takmičenja u dve škole.

·         Ovakvim postupkom vršite demotivizaciju šestaka da zavole fiziku I budu aktivno uključeni u takmičenja u sledećim razredima. Tako da ne treba da Vas čudi činjenica da važi pravilo što je veći razred najmanje je duplo manje učenika zainteresovano za takmičenja nego u prethodnom.

·         Na sličan način demotivišete I njihove nastavnike da spremaju svoje učenike za buduća takmičenja.  

 Nadam se da Vas je moje pismo nateralo da se zamislite nad gore-navedenim činjenicama. Molim Vas da usvojite moje primedbe I da mi u što kraćem vremenu odgovorite. Ujedno Vas obaveštavam da ako ne usvojite moje predloge ili mi ne odgovorite, obratiću se pismom slične sadržine u kome ću kao prilog priložiti I ovo pismo :

·         Ministru prosvete I sporta,

·         G-dinu Mladenu Dinkiću,

·         Predsedniku Vlade,

·         Predsedniku Srbije.

Siguran sam da će bar jedna od gore-navedenih osoba imati slično mišljenje kao ja I da će mi pomoći da I učenici VI razreda budu ravnopravno tretirani kao I ostali, a ne da budu razočarani I demotivisani u prvim susretima sa FIZIKOM - jednom od najlepših grana nauke.

 Име пошиљаоца не објављујемо

 

Одговор

 

Postovani gospodine
Nema nikavog razloga za bes, nego za radost sto je vase dete postiglo tako dobar uspeh. Nadajmo se da ce  naredne godine imati i malo vise srece.
Dobro proucite Pravilnik za takmicenja, kao i nacin njegove primene koji imate na internet stranici http://www.dfs.org.yu/takmicenja/pravilnici/pravilnici.htm , kao i odgovore na postavljana pitanja, pa ce vam biti jasno zasto u fizici mora da se radi na ovaj nacin. Tako se radi u celom svetu, kao i na medjunarodnim takmicenjima. Nije moguce tako proceniti tezinu zadataka da bi odredjeni broj, ili procenat ucenika imao odredjeni broj bodova. Na primer, na olimpijadama najcesce prvi ima 48-49 bodova (od 50), ali je prosle godine imao oko 36, tako da se i granice za nagrade (i granice za pozivanje na visi nivo u ovom slucaju) moraju razlikovati od slucaja do slucaja. Toga su postali svesni u Mnistrstvu, te su prosle godine uputili svojim ispostavama po regionima uputstvo da primenjuju Pravilnik DFS za takmicenja iz fizike.
Verujte da cete veoma lose uciniti vasem detetu ako ga ne hvalite za uspeh, koji je stavrno zavidan, tj. ako sebe i njega smatrate porazenim, sto sigurno niste. Takmicenje je takmicenje - rezultata je cesto posledica i trenutnog nadahnuca.
Nadam se da cete moje sugestije prihvatiti za dobro vaseg deteta, nadajmo se buduceg fizicara.
Inace, sve zalbe, molbe, predloge i slicno, za opstinski i okruzni (gradski) nivo takmicenja, podnose se odgovarajucim komisijama.
Vase pismo cu objaviti na sajtu (rubrika Pitanja i odgovori), bez vaseg imena, jer je poucno i za ostale ucesnike u takmicenjima.
Srdacan pozdrav....

 

Писмо 13. Ограничавање броја ученика на општинским и окружним такмичењима

Molim Vas da mi odgovorite po kom osnovu Opštinska komisija za takmičenje iz fizike Rakovica odlučila da na Opštinskom takmičenju učestvuju svega tri učenika iz svake škole (po razredima). Tako je došlo do nesporazuma kada se na takmičenju iz Osnovne škole "Branko Ćopić" za šesti razred pojavilo 7 takmičara a za sedmi razred 4 takmičara. U prvom momentu Opštinska komisija je htela da vrati sve prekobrojne, a potom je prihvatila sve takmičare s napomenom da sledeće godine neće biti pousta ni za jednu školu. Bez obzira na odluku da svi takmičari mogu učestvovati to je kod pojedinih učenika izazvalo stres. Naime na školskom takmičenju četri učenika šestog razreda imalo je 100 bodova a jedan 95, tako da je trebalo da jedan učenik sa 100 bodova da ne učestvuje (u ovom slučaju moja čerka). Proučavajući Pravilnik o takmičenju nisam našao ograničenje broja učenika iz jedne škole na Opštinskom takmičenju već da o tome odlučuju školske komi!
 sije. Smatram da je to ispravno i da Opštinska treba da su najmasovnija takmičenja ujedno na njima se dobijaju zadaci koji su isti za sve učenike i da je to prva prava provera znanja.
Molim Vas da ukoliko sam u pravu da napišete i Opštinskoj komisiji tumačenje po kojem nije ograničen broj učenika na svega tri po školi na Opštinskom takmičenju.
 
Puno
pozdrava Negoicić

Одговор

У складу са чланом 13 Правилника, на општинским такмичењима треба дозволити учешће свим ученицима које предложе школске комисије. Ограничење може бити уведено само ако не постоји могућност квалитетног прегледа задатака. Ако је за такмичење пријављено више од 70 ученика основних, или 60 ученика средњих школа по разреду, треба покушати формирати две комисије за преглед, које би радиле паралелно, као на градском такмичењу у Београду. Ако то није могуће, онда број ученика ограничити на 2-3 по ОДЕЉЕЊУ. Тешко је претпоставити немогућност формирања паралалних комисија, ако је број ученика велики, јер то подразумева и велики број наставника, који морају да учествују и у прегелду задатака.

Свесни смо могућности злоупотребе овог правила од стране појединаца, који би доводили велики број  неприпремљених ученика. Због тога ће републичка комисија ограничити број ученика оног наставника који доводи велики број ученика на општинско такмичење, а немају добар успех на окружним такмичењима. Да би тако нешто могло да се уради, потребно је републичкој комисији указати на такве случајеве.

На окружна такмичења треба такође позвати што већи број ученика, а према могућности прегледа задатака. Где год је неопходно треба формирати дупле комисије.

Писмо 12. Резултати из претходних година не утичу на позив ученика у олимпијску екипу

Због дужине маилова и одговора не приказујемо их овде, али их заинтересовани могу учитати.

Реч је о маиловима којим се моли позивање ученика на такмичење за избор олимпијске екипе, иако се на републичком такмичењу није пласирао међу првих 15 места.

Маилови, и одговори на њих, могу помоћи у разумевању неких ставки Правилника, а представљају и пример на шта све Комисија за такмичења мора непотребно губити време.

Први маил са одговором можете учитати ОВДЕ.

Други маил са одговором можете учитати ОВДЕ.

Писмо 11а. Начин одређивања граница за награде на такмичењима

Postovani, profesore

zeleo bih da Vam se obratim nakon zavrsenog republickog takmicenja srednjoskolaca.

Nakon zavrsenih zalbi i konacnih rezultata (u 2 ujutru) sam hteo da Vam postavim jedno pitanje. Znam da ste bili umorni i da Vam je bilo previse zalbi i da me zato niste saslusali ni za vreme tog minuta koji ste mi posvetili.

Naime, ucenik sam drugog razreda i osvojio sam 46.5 poena (60.1 normiranih poena). Druga nagrada dodeljena je ucenicima koji su imali vise od 70 poena. Po mom misljenju treca nagrada je trebala biti dodeljena u rasponu od bar 10 poena. Na moju zalost to nije bilo tako i ja sam prvi ucenik na rang listi koji je ostao bez nagrade.

Nisam hteo da pomerate pomenutu granicu ili nesto slicno, vec sam hteo da znam sto je "crta" bas na tom mestu. Na moje jednostavno pitanje "zasto?", Vas odgovor je bio jos jednostavniji "zato". Verujem da Vam je tada bilo svega preko glave i zato Vas ovo pitam ponovo...

Inace, do sada sam ucestvovao na tri republicka takmicenja:

1. u sedmom razredu sam bio prvi ispod "crte" za pohvalu (za jedan poen).

2. u osmom razredu sam bio prvi ispod "crte" za trecu nagradu i plasman na savezno takmicenje.

3. sada, u II razredu, kao sto sam vec rekao, sam prvi ispod "crte" za trecu nagradu (fali mi manje od 0.5 poena)

Na svakom od ovih takmicenja, pa i ostalima, sam uvideo da sam ja jedini "kriv" za ovu slucajnost, i svakog sledeceg puta sam vezbao vise i nisam se predavao. Tako i sada necu odustati i verujem da cu sledece godine osvojiti nagradu na republickom takmicenju, ali do tada bih zeleo da znam: Na osnovu cega je odredjeno da granica za nagrade ove godine bude bas iznad mene i da najmanje ucenika u kategoriji II razreda bude nagradjeno?

Одговор а

......,sad sam shvatio da si mi pomogao pre godinu dana u pravljenju sajta, i da sam ti duzan objasnjenje. Ne mogu da shvatim tvoju, ili bilo ciju sumnju u moje dobre namere pri odredjivanju granica. Zbog toga ne objasnjavam nikome nacin dolaska do nje, nego upucujem neverne Tome na Pravilnik da ga prouce, jer ga se drzim dosledno od kako vodim takmicenje, vec 15 godina.

Najuspesniji ucenik je imao 77.4 boda. Prema Pravilniku, treca nagrada se dodeljuje do 65% osvojenih bodova. Normirano na maksimum 77.4*0.65=50,31. To oduvek zaokruzujem na 50. Prema tome, trecu nagradu je trebalo da imaju ucenici sa 50 i vise poena. Ako se prvi na listi znatno odvoji od ostalih, kao u ovom slucaju, broj nagrada je premali, pa tada dodajem jos 2-3 ucenika, i nastojim da granica bude gde je makar malo veci razmak izmedju bodova.

 50

49.4

48.5

48.4

48.1

47.9

46.5

45.9

45.5

"razmaci" su bili 0,6....0,9....0,1.....0,3....0,2....... i konacno.... 1,4! I to je to. Posle toga 0,6...0,4...0,8 itd.  Da si malo pazljivije pogledao Pravilnik i objasnjenja nacina povlacenja granica, sve bi i sam shvatio.

Veruj da NIKAD ne gledam na kome se crta lomi, da ne bi bio subjektivan.

Drago mi je sto si uporan i uspesan, ipak je najvaznije da si se plasirao na savezno takmicenje. Nadajmo se da ces biti konacno IZNAD svih crta:).

Nadam se da si shvatio da nikave lose namere nije bilo, niti sada, niti je ikad bilo, niti ce je biti. Nadam se da si shvatio i zasto mi je stvаrno tesko uvek iznova objasnjavati isto - da neko mora biti prvi ispod bilo koje crte, i sto je najvаznije da NIKAD nije bilo lose namere u njenom povlacenju.

Pozdrav,

Mico Mitrovic

 

Писмо 11б.

 

ne sumnjam ni u Vase ni u bilo cije namere pri odredjivanju granica i znam da subjektivnosti nije bilo - zato se nisam ni predstavio kada sam Vam pitanje postavio (mada verujem da ni to ne bi nista promenilo).

Zao mi je sto sam Vam uputio poruku jer sam stvarno i sam mogao da vidim odgovor u Pravilniku. Drago mi je sto postoji tako detaljan i sveobuhvatan Pravilnik koji znacajno dopirnosi i objektivnosti takmicenja i smanjuje mogucnost nepravdi.

Problema sa granicom ne bih ni imao da sam vise vezbao ili da sam "trazio" od clana komisije broj bodova koji mislim da sam zasluzio za prvi zadatak. Ne mora da znaci da sam to i zasluzio, ali bih sada bar znao da nisam mogao da dobijem vise od tih dva boda. Naime smatram da je postavka zadatka dvosmislena, ali to je vec druga prica...

Одговор б

 

И да си "тражио"  та два бода, највероватније би схватио да на њих немаш право, као што си схватио да је одређивање граница урађено коректно. Наравно да то не значи да је могуће потпуно тачно оценити задатке. Свака оцена оваквих задатака носи неизбежно индивидуални печат оцењивача. Најважније је да је принцип оцењивања исти према свима. На неком си задатку добио можда више, на неком мање него што би ти други оцењивачи дали. У просеку - оцена је сигурно коректна. Да си прометио неки превид у оцењивању, који је могућ, сигурно би се жалио. Овај пут,  ниси имао мало среће. На жалост, то се поновило више пута - и то статистика допушта. Надајмо се да ће статистика да да коректно заврши посао - да на следешим такмичењима буде мало више среће у бодовима. А ако не у бодовима, биће у другим стварима сигурно -рецимо у љубави:).

Поздрав, Мићо Митровић

 

Писмо 10. Дељење окружних такмичења

 

Poštovani kolega,

zbog materijalnih poteškoća mogu li i na okružnom takmičenju da naši ostanu kod nas a ..... kod njih? Hvala,pozdrav! 

...direktor gomnazije u...

 

Одговор

 

Postovana koleginice

pokusavam da shvatim vase probleme, ali ipak nema nikavog opravdanja za deljenje okruznih takmicenja. Takva podela bi priblizila okruzno takmicenje opstinskom nivou. I sa postojecim velikim brojem okruga postoje problemi - veliki broj komisija koje imaju razlicite kriterijume. To stvara probleme u pozivanju ucenika na republicko takmicenje. Inace ste Vi prvi koji iznose ovakav zahtev, i ne razumem najbolje vase razloge. Naime, sama organizacija takmicenja je najveci posao, ako se ono organizuje tako da predstavlja zadovoljstvo i za ucenike i nastavnike, a ne samo izradu zadataka. Zbog toga postoji dugogodisnja tradicija udruzivanja pojedinih okruga, tako da se okruzna takmicenja odvijaju zajedno, naizmenicno po godinama. Najduze takvu saradnju imaju Pomoravski i Sumadijski okrug. Naravno, u takvim slucajevima se rezultati dostavljaju posebno za svaki okrug, ali sve zadatke pregleda ista komisija.

Nadam se da ste razumeli razloge zbog kojih nije moguce deliti okruzna takmicenja. Prijateljski vas pozdravljam, uz zelju za uspesnu organizaciju okruznog takmicenja.

Predsednik Komisije za takmicenja Drustva fizicara Srbije

Prof. dr Mico Mitrovic

 

Писмо 9. Термини такмичења

 

Poštovani,

     Nisam sigurna da se obraćam na pravu adresu, no moram nekome reći ono što me je zaista "zabolelo". U petak 3. februara u školi sam dobila dopis u kome se kao datum opštinskog takmičenja iz fizike navodi 11.februar. Bila sam iznenađena jer je datum blizu, takmičenje je mnogo ranije nego prethodnih godina. Pgledavši raspored opštinskig takmičenja za ostale predmete, shvatam da fizičari "probijaju led" ove godine, sva ostala takmičenja su u martu mesecu. Priznajem, učenici koje ću povesti na takmičenje nisu dovoljno pripremljeni i u startu su svesni toga, ali, idemo sa parolom "važno je učestvovati".

    Relativno sam mlad profesor, ima 30 godina, fakultet sam završila u roku, 6 godina radim u prosveti, 2 puta su učenici kojima predajem učestvovali na takmičenju (u šk. 2000/2001. 2 od 3 učenika su se plasirala na okružno takmičenje, a na okružnom jedno od to dvoje imalo je 1 bod manje od minimuma potrebnog za naredni rang;  u 2004/2005. šk. godini od 4 učenika, troje se plasiralo na okružno, i ponovo najbolje plasiran-prvi ispod crte za dalje).

    Šta je to što me tišti? Svet već drugu godinu uzastopno posvećuje fizici kako bi se popularisala nauka, a mi u Godini Nikole Tesle srozavamo značaj iste, tako što ćemo deci dati više vremena da se pripreme za takmičenje iz geografije, istorije, srpskog jezika... Ili su neki drugi (među kojima nismo moji učenici i ja ) imali sasvim dovoljno vremena da provežbaju "prave zadatke".      

    Zar ne mislite da je sve ovo malo obeshrabrujuće za nekolicinu mladih ljudi koji su kročili u prosvetu? I zar ne mislite, da je krajnje vreme da privučemo pažnju dece i mladih i usmerimo ih u svet fizike?

    Šaljem Vam ovaj mail pre takmičenja, da ne bih posle  zvučala revoltirana zbog lošeg plasmana svojih učenika.

    Zahvaljujem se na Vašem strpljenju.

 

Писмо је потписано, али име аутора, на његову молбу, не објављујем

 

Одговор

 

Postovana koleginice

Mnogo mi je zao sto se osecate onako kako ste napisali u mailu. Nije nam bio cilj da bilo koga odbijemo od takmicenja, nego, na protiv, da jos vise za njega zainteresujemo, pogotovu takve nastavnike, kao sto ste vi, jer je ocigledno da ste vredni i da radite sa ucenicima.

Najodgovorniji za sve promene u sistemu takmicenja sam ja licno, tako da me je vas mail posebno pogodio. Verujem da ce promene koje su uvedene doprineti poboljsanju takmicenja. Svi dosadasnji mailovi koje sam dobio ga podrzavaju, jedine rezerve su postojale kod pojedinaca u nacinu izbora olimpijske ekipe, ali smo i te nedoumice uglavnom razresili.

Koliko mogu da primetim, glavni razlog vaseg nezadovoljstva je vezan za temine takmicenja. S tim u vezi moram istaci sledece:

1. Godinama naglasavam na svim sastancima, od seminara za nastavnike, preko raznih sastanaka sa nastavnicima, kao i na samim takmicenjima, da stalno moraju pratiti sajt Drustva fizicara Srbije www.dfs.org.yu. Na ovom sajtu se mogu naci najvaznije aktuelne informacije o najvaznijim aktivnostima DFS, sa kojima treba da su upoznati svi fizicari. Na stranici www.dfs.org.yu/takmicenja nalaze se navaznije informacije o takmicenjima. Ovaj sajt moraju redovno pratiti svi koji u takmicenjima ucestvuju, od organizatora, preko nastavnika, do ucenika. Svi drugi nacini komunikacije, kao sto su pisma svim fizicarima, su preskupi. Za nastavnike kojima koriscenje interneta nije blisko preporucujemo kontakt sa kolegama koji posecuju sajt, ili saradnju sa njihovim ucenicima od koji vecina koristi internet. Sajt se osvezava cim postoje nove informacije.

2. Jos u julu su na sajtu nagovestene znacajne promene u sistenu takmicenja. Pocetkom septembra su na sajtu objavljene idejne promene u sistemu, od koji su najavznije: Raniji pocetak takmicenja (da bi pripreme olimpijske ekipe mogle da se zavrse na vreme), postavljanje zadataka iz prethodnih razreda i novi nacin izbora olimpijskih ekipa. Razloge zbog koji su promene uvedene mozete procitati na stranici http://www.dfs.org.yu/takmicenja/PredlogPromena/PredlogPromena.htm

Do sredine decembra je preko sajta vodjena javna diskusija o predlozima promena. Na osnovu diskusije krajem decembra napravljen novi Pravilnik o takmicenjima. Posle javne diskusije od oko 15 dana, izvrsene su njegove popravke, da bi bio sredinom januara usvojen na sednici Komisje za takmicenja DFS.

3. Datumi takmicenja su objavljeni u oktobru mesecu na sjtu DFS http://www.dfs.org.yu/takmicenja/Plan/Plan.htm

4. Greskom Ministarstva ovi datumi nisu na vreme objavljeni u Prosvetnom pregledu, o cemu mozete citati na sajtu  http://www.dfs.org.yu/takmicenja/Aktuelno/Aktuelno.htm, sto ne opravdava fizicare koji su sa tim morali biti upoznati, opravdava jedino eventualnu neazurnost odeljenja ministrstva po okruzima.

Sto se tice samih termina, u njihovom izboru postoje veoma velika ogranicenja. Postoji ukupno 25-30 takmicenja pod pokroviteljstvom Ministrstva, a ukupno 13 subota u kojima ih je moguce organizovati (od 1. feb. do 15.maja). Nama je potrebno 7 termina za osnovene i srednje skole!

Kada odredjujem termine jedinu prednost dajem takmicenjima iz matematike, tj. termine odredjujem tek kada matematicari oderede svoje termine, jer su starje takmicenje, i imaju vise takmicara. Verujte da uopste nema mogucnosti za veliko biranje termina. Kad god se neko od kolega zalio na termine, ja sam mu nudio da ih sam odredi. Neki su i pokusali, ali i odmah odustali. To nudim i vama, za sledecu godinu. Ako ste zainteresovani, javite se u septembru, ja cu vam dostaviti moguce tremine, i termine koje su zauzeli matematicari, a Vi odredite termine takmicenja iz fizike.

Nadam se da sam Vam uspeo makar delimicno objasniti i obrazloziti razloge vaseg nezadovoljstva, da ce te sa jos vecim elanom nastaviti da radite sa vasim ucenicima. i da ce vec ove godine neko od vasih ucenika preskociti “crtu” na okruznom takmicenju.

Na kraju, molio bi vas da odgovorite da li ste saglasni da Vas mail i moj odgovor na njega objavim na sajtu, posto mislim da je interesantan i za druge posetioce sajta.

Srdacan pozdrav

Mico Mitrovic

Оговор колегинице

Poštovani g. Mitrović,

    Zahvaljujem se na vašem odgovoru i izvinjavam se što sam Vam oduzela dragoceno vreme. Sada mi je jasno da je takmičenje moralo biti pomereno, svakako je priprema olimpijske ekipe ono čemu treba dati prioritet! Greška je moja pošto nisam duže vreme posećivala sajt DFS-a. Vidite, škola u kojoj radim ne pruža mi mogućnosti korišćenja interneta, tako da sve informacije koje su mi potrebne  sa interneta mogu da vidim sa kućnog računara, koji  uzgred, koristi moj suprug za svoj privatni posao, a dvoje male dece (3 i 4 god.)  trčkara oko mene (ili, kao sada, bar jedno od njih mi sedi u krilu). Šta više, u školi sam uskraćena za mnogo toga što bi mi bilo neophodno za nastavu. Nastavna sredstva uglavnom pravim sama sa školskim majstorima, pošto rukovodstvo škole ništa od opreme za kabinet fizike ne kupuje već godinama. U kabinetu nemam ni jedan običan magnet.  Između ostalog, dok sam bila na porodiljskom bolovanju, iz učionice je nestala kompletna optička klupa, za to niko nije odgovarao, niti je nova nabavljena. Mnogo je toga što me muči, ali ne odustajem u ostvarenju svoga cilja - da radim posao profesora fizike onako kako on treba da se radi.

    Ukoliko smatrate da bi bilo korisno objaviti pismo na sajtu, imate moje odobrenje, samo Vas molim da ne navedete moje ime i prezime.

 

Коментар

 

Сигуран сам да многи од нас имају сличне проблеме, само упорношћу и преданим радом можемо их решити. Колегиница која је писала ово писмо сигурно ће успети у томе. Желимо јој много успеха, како на такмичењима, тако и у срећном породичном окружењу.

 

Писмо 1. Честитка

 

Bravo, za novi sajt.Pozdrav

Slavisa stankovicivis@sezampro.yu

 

 

Одговор

 

Прво писмо пристигло на новоотворену адресу takmicenja@dfs.org.yu . Леп, али обавезујући, почетак.

 

Писмо 2. Основци у Математичкој гимназији

 

Postovani gospodine profesore,
Molim Vas da  sa kolegama iz Republicke komisije uzmete u razmatranje ucesce VII razreda Matematicke gimnazije iz Beograda na takmicenju osnovnih skola. Smatram da deca ostalih osnovnih skola i deca iz ove gimanzije nisu imala ravnopravan polozaj imajuci u vidu da su ova deca imala posebno prilagoden program. Molim Vas da  razmotrite mogucnost povecanja broja ucesnika za VII razred na 100 djaka za Republicko takmicenje (prosle godine je granica za ucesce bila 48 bodova) ili drugaciji nacin bodovanja (za Matematicku gimanaziju). Mi iz provincije nemamo Matematicku gimnaziju i ne mozemo da se preselimo u Beograd. Ne zelim da umanjujem znacaj Matematic-ke gimnazije, ali se pitam sta da radimo  u narednim godinama. Hoće li se na takmičenjima pojavljivati samo učenici Matematičke gimnazije. I jos jedno prosto pitanje: "Ako se potpisuju kao Matematicka gimnazija, sta traze na takmicenju osnovnih skola?"
Sa
postovanjem,
Stankovic Slobodan
Smederevo, aleste@sezampro.yu

 

Одговор

Као што је познато, Математичка гимназија у Београду од школске 2004-2005. године организује наставу за талентоване ученике завршних разреда основне школе, слично као што деценијама уназад организује исту наставу за средњешколце.Наставу у овој гимназији похађају ученици из свих крајева Србије и Црне Горе, и поред тога што је настава по истом програму организована и у другим већим градовима Србије.

Такмичење из физике, као и сва друга такмичења, има за циљ да изабере најбоље. Једини критеријум за избор најбољих у физици може бити показано знање, као што је у спорту неки други постигнути резултат, без обзира на услове под којима су се такмичари припремали.

Поред избора најбољих, циљ такмичења из физике је популаризација физике. Овај циљ је могуће остварити искључиво ако се нижим нивоима такмичења, школском, општинском и окружном да заслужени значај. Велика је ствар бити међу најбољима у школи, још већа у општини, а изузетно велика бити међу најбољима у округу.

Добар успех на било ком нивоу такмичења треба истицати, без обзира на то да ли је био довољан за пласман на наредни ниво такмичења. Да би наведени ставови били јаснији, изнећу нека поређења образовања физичара у Србији и Црној Гори и Немачкој, као једној од најразвијенијих земаља. У Немачкој годишње студије физике заврши око 2600 студената (потребно око 2.900). Према броју становника, у Србији и Црној Гори би годишње требало да се образује око 300 нових физичара. На жалост, образује их се приближно пет пута мање. И поред тога што образује знатно већи број физичара, на завршним степенима такмичења у Немачкој учествује сличан број такмичара као код нас, али на нижим степенима учествује неупоредиво већи број ученика.

Због свега наведеног, на свим ниоима такмичења резултати морају да зависе само од показаног знања. Међутим, за пласман на виши ниво такмичења, окружно и републичко, ученицима из одељења за таленте потребан је нешто већи број бодова. Према Правилнику за такмичења, 20% ученика из специјалних одељења, са најслабијим успехом, бивају замењена са одговарајућим бројем ученика из обичних одељења.

Услови за припрему ученика за такмичења нису свуда исти, али понајвише зависе од људског фактора, који би требао да је исти у свим школама у свим крајевима земље. Успеси ученика из различитих средина то и доказују. Не можемо улазити у разлоге, мање или више оправдане, који утичу на ученике из свих крајева да уче у Математичкој гимназији. Сигурно је да би ти исти ученици и у срединама где су рођени, уз одговарајући рад, постигли исти успех.

Поставља се питање да ли је једини начин да најталентованије ученике задржимо у срединама у којима су рођени оснивање одељења за таленте по целој земљи, и то масовније него што је то урађено у средњим школама, јер је и број ученика основних школа много већи него средњих. Обзиром на број ученика основних школа, можда би требало размислити о предлогу увођења основних школа за таленте у свакој општини. На тај начин не само да би најбољи ученици остали у родним крајевима, него би свима била пружена слична шанса да се докажу.

Писмо 3. Утисци из Сомбора - Окружно за средње школе

Drage kolege.

Uz rezultate zelim da pohvalimo sistem takmicenja, jer je definitivno najbolji u odnosu na takmicenja iz drugih predmeta.

Imamo utisak da su ove godine zadaci i na opstinskom i na okruznom takmicenju znatno izbalansiraniji u odnosu na prethodne godine, sto je takodje za svaku pohvalu, jer doprinosi popularizaciji fizike.

Ipak, da bi nasa takmicenja bila jos bolja, zelimo da ukazemo na par nedostataka zadataka za okruzno takmicenje.

1. U trecem zadatku za prvi razred se javlja problem racunanja energije, a to se po gradivu prirodno - matematickog smera (koje je, prema pravilniku, osnova za izradu zadataka;
2. Cak dva zadatka za prvi razred se baziraju na problemu elasticnosti, a to je tema koja se potpunije obradjuje u gradivu drugog razreda (jedan zadatak sa problemom dejstva elasticne sile bi bio sasvim dovoljan;
3. Medju zadacima za drugi razred se potkrala stamparska greska-jedinica za specificnu toplotu nije J/K vec J/kg.

Na kraju da vas podsetimo na nas raniji predlog da se ucenici iz regiona koji u roku od nedelju dana ne posalju rezultate diskfalivikuju osim u slucaju nekog veoma ozbiljnog opravdanja.

Puno pozdrava,

Dusan Miskovic, predsednik okruzne komisije

 

Одговор

 

У име Комисије за такмичења захваљујем се на похвалама и истовремено се извињавам на пропустима.

Овом приликом би само истакао Члан 9 Правилника за такмичења, по коме задаци на општинском и окружном нивоу могу (а и требају) да се делимично односе и на градива претходних разреда (укључујући основну школу наравно). Ово посебно истичем због предстојећих републичких такмичења на којима, према истом члану Правилника, задаци могу да се делимично или у целини односе на градиво претходних разреда.

Пошто су до поноћи, истог дана када је такмичење одржано, стигли резултати из три округа, надам се да ће у року од три дана стићи и из осталих. Молим све посетиоце сајта да упозоре заборавне колеге да пошаљу резултате ђто пре. Неколико сати по стизању свих резултата на овом сајту ће бити објављене границе за позив на републичко такмичење.

 

Писмо 4. Предлог - копије задатака

 

Evo jednog vrlo funkcionalnog predloga za naredna takmicenja. Naime, posle ovogodisnjeg opstinskog takmicenja sam od koleginice/predsednice (ime izbaceno od autora sajta) zatrazila da vidim radove dece (posle objavljenih konacnih rezultata, sto znaci da su zalbe prosle), da bi saznala gde deca grese prilikom resavanja zadataka, ali sam obavestena da se radovi salju u Drustvo fizicara i vise se ne vracaju. Ista takva situacija se desila i posle okruznog takmicenja, tako da sam razmisljala kako da pomognem sebi, a i deci u otklanjanju gresaka prilikom resavanja zadataka i smislila:
TREBA DA RADE RAD NA PAPIRU ISPOD KOJEG IMAJU INDIGO I PAPIR, TAKO DA KOPIJU DETE NOSI SA SOBOM - RECIMO DA SE NA TAJ NACIN MOZE OTKLONITI PREVID U PREGLEDANJU ZADATAKA KOD KOMISIJE ILI EVENTUALNO NENAMERNIH GRESAKA PRILIKOM PREGLEDANJA.
Eto, pa razmislite o predlogu.
S postovanjem,
Jelena Pisarov

 

Одговор

Председница комисије за преглед задатака је поступила правилно. Задаци се достављају комисији на следећем нивоу. Задаци се морају чувати док се не заврши следећи ниво такмичења, због евентуалних жалби или исправки уочених грешака у прегледу задатака. Према Правилнику, и после завршених редовних жалби, могуће је упутити жалбу једном од председника комисије, али искључиво преко комисије која је прегледала задатке или комисије на вишем нивоу. Подразумева се да уз жалбу морају бити достављени оригинални радови. Јасно је због чега те задатке не могу узимати наставници ученика који су задатке радили.

Тешко је поверовати да ученици својим наставницима не знају да понове шта су радили, тј шта нису урадили у задацима. Према томе, од копија мала корист. Проблем са њима био би много већи. Знате како наши поједини ученици "уредно" приказују решења задатака. Некада је се тешко снаћи и у оригиналима, а како би се тек прегледачи снашли у дуплим папирима. Шта ако је на оригиналу једно, а на копији друго решење? Не можемо ни претпоставити какве би "смицалице" појединци покушали да направе.

Захваљујем се на предлогу и надам се да разумете, после овог објашњења, да он није прихватљив.

 

Писмо 5. Зашто, зашто...

 

Zanima me da li ucenjici koji su prosle godine na republickom takmicenju iz fizike, koje je odrzano u Paracinu,osvojili IV nagradu ( pohvalu) imaju pravo da ucestvuju na republickom takicenju iz fizike ove godine. Na vasem sajtu sam videla da neki ucenici imaju prolaz jer su jedini predstavnici opstina, i ako imaju manje bodova nego sto je potrebno za prolaz ( 65 poena). Mislim da to nije u redu jer niko nije kriv sto se nalazi u opstini u kojoj ima ,, jacih,, ucenika. Neki ucenici imaju 64, 63, 62 ili cak 61 poen, a nisu prosli na republicko takmicenje jer je neko iz okruga vec prosao, a neko sa 60 bodova prolazi samo zato sto je jedini. Po meni to nije u redu, i nije fer prema ostalim ucenicima, ako u nekoj opstini nema toliko talentovanih ucenika, ne mora niko da Prodje. Iznenadila sam se kad sam videla da osmaka prolazi najmanje.Po meni bi trebalo da prodje najvise osmaka jer su njima najpotrebnije diplome za upis u srednju skolu. Nadam se da ce se sledece godin e nesto promeniti po ovom pitanju. Ovo je ipak samo moje misljenje, a na vama je da odlucite da li sam u pravu ili ne. Nadam se da se niko nece uvrediti, jer nisam to zelela, samo sam zelela da iskazem svoje misljenje jer mislim da ovo sto se desilo nije u redu i da je neko ipak ostecen, jer neko sa 64 boda ( samo 1 bod manje nego sto je potrebno za prolaz) nije prosao a neko sa 60 jeste i to po meni zbog nekog glupog razloga!!!!  Ocekujem odgovor.

 

Одговор

 

Дирљиво, и на жалост анонимно писмо које је тешко коментарисати. Немогуће је направити идеална правила, али макар морају бити јасна, и за све иста. Писмо је очигледно написала перспективна млада физичарка којој треба помоћи да схвати да освојити похвалу на републичком такмичењу и бити међу најбољима у округу значи много, да у мало другачијим околностима може постићи и више. То јој могу најбоље помоћи да схвати њени родитељи и настравник.

Иначе, по основу успеха, али само награде, а не и похвале на такмичењу из претходне године може бити позвано САМО 1-2, евентуално три (ако су исти), ученика по разреду.

Из округа који нема НИ ЈЕДНОГ представника НИ У ЈЕДНОМ разреду позива се САМО један такмичар из једног разреда. До сада најчешће НИКО није позиван на тај начин, евентуално су 1 до 2 ученика позивани на овај начин. Изузетак је ова година, када су на републичко такмичење основаца позвана три ученика по овом основу.

 

Писмо 6. (тачније писма) Молбе, молбе, па опет молбе

 

Na okruznom takmicenju za prvi razred srednjih skola, osvojila sam 60 bodova. Posle ulozene zalbe, dodato mi je jos 2 poena, tako da ukupno imam 62 boda.

Molim Vas da mi izvrsite ispravku bodova na listi, ukoliko ce to imati uticaja na dalji plasman .

S` postovanjem,

Branka Senic,

Matematicka gimnazija   I razred

 

Одговор

 

Писмо је пример многобројних молби/жалби које стижу Комисији за такмичења, понекада с укусом презентираних, као у Бранкином случају. На жалост, ретко је могуће молбе уважити. Бранка је у праву, уморни професори су заборавили унети у списак измену бодова по основу жалби. Унећемо исправку, без обзира на пласман на републичко такмичење. Овогодишњи резултат показује да је Бранка талентован млади физичар. Очекујемо да ће нам се јављати и без потребе за молбама. Како ли ће тада писма аранжирати....

 

Писмо 7. Ипак се на својим грешкама најбоље учи, иако су та искуства понекад врло болна... прави квалитет ће сигурно испливати. Уосталом, време ће показати...

 

Zovem se Sanja Popovic i ucenica sam I razreda specijalno-matematickog odeljenja u gimnaziji "Svetozar Markovic". U osnovnoj skoli sam ucestvovala na tri republicka i dva savezna takmicenja. Naravno, pratila sam zbivanja na ovogodisnjem republickom takmicenju i nisam mogla a da ne dam svoj komentar na pismo gospodje Mancic. Nisam kompetentna i ne zelim da komentarisem njenu strucnost, ali se takmicim dovoljno dugo da bih znala kako stvari funkcionisu.

Moram da naglasim da se s nekim njenim primedbama slazem. Naravno da na takmicenju ima propusta, uvek ih je bilo i uvek ce ih biti, sitnijih ili krupnijih. Razumem gospodjin bes, znam kako je kad vam nesto za malo izmakne. Meni licno je olimpijada izmakla zbog toga sto sam rodjena 11 dana ranije. Da li sam ja birala kada cu da se rodim? Da li je jedan neuspeh razlog da odustanem od fizike ili takmicenja? Kako neko moze da prica o pedagogiji kada svoje dete uci da odustaje posle prve prepreke? Zasto je to jedno takmicenje toliko bitno? Po mom misljenju takmicenje uopste nije kompletan odraz znanja nekog ucenika. Uspeh zavisi od mnogo faktora: srece, trenutne koncentracije, tipa zadatka... Opet licni primer. Nedavno je odrzano regionalno takmicenje za ucenike srednjih skola. Pri resavanju jednog zadatka, pogresila sam kod II Njutnovog zakona. Negde na sredini sam zaboravila da pomnozim ubrzanje sa masom da bih dobila silu, a kasnije mi se ta greska provlacila i kroz celokupno sredjivanje obrasca za silu (zadatak je bio u opstim brojevima). Da li to znaci da ne znam II Njutnov zakon? Posle objavljivanja rezultata bila sam svesna gde sam pogresila, pri usmenim zalbama nisam ni trazila bodovanje tog dela zadatka, vec onog tacnog pocetka. Sto se tice spominjanja pravilnika, koliko ja znam za 2-4 poena se oduzimaju za racunsku gresku dok se ovakve materijalne malo stroze kaznjavaju. Ja sam izgubila 11 poena i direktan plasman na republicko takmicenje. Jedina sansa mi je pozivanje na plasman iz prethodne godine, ali sta je - tu je. Ne zalim se, sama sam kriva, a mislim da ni drugi ne bi trebali da se zale. Da li je neko pitao mene i moje drugove bilo sta kada smo gubili poene zbog sitnih previda? Nije. Ipak se na svojim greskama najbolje uci iako su ta iskustva ponekad vrlo bolna...

Moram da spomenem i peti zadatak na republickom. Svi rade iste zadatke, a uslovi za pripremanje se vec razlikuju od skole do skole. Ja licno mislim da rad u laboratoriji tu nije presudan. To je ipak misaoni eksperiment. Kad sam ga ja radila na takmicenju u VIII razredu, osvojila sam 14 poena (opet zbog svoje gluposti, mogla sam i svih 20), a nijednom pre takmicenja nisam usla u bilo kakvu laboratoriju. Eksperiment na saveznom takmicenju je vec druga prica.

Sto se tice upisa u odeljenje za fiziku, njega ce upisivati oni koji zaista vole fiziku, oni koje neki sitni neuspesi nece toliko potresti. Verovatno ce biti i onih koji su tu zalutali, ali takvih ima i drugim skolama i drugim odeljenjima, a kada se stvari u drzavi budu sredile, pravi kvalitet ce sigurno isplivati. Uostalom, vreme ce pokazati...

S postovanjem

Sanja Popovic

Gimnazija "Svetozar Markovic" - Nis

P.S. Nadam se da ovo pismo nece biti shvaceno kao dodvoravanje komisiji, nije da ih branim, ali s nekim stvarima zaista ne mogu da se slozim.

 

Одговор (маил одговор Сањи)

 

Nadam se, buduca koleginice,

hvala na mailu. Napisala si ono sto sam planirao ja, bar nesto slicno, ne kao odgovor na gospodjin mail, nego kao opsti pogled na takmicenja, koja imaju bas onakav smisao koji si ti navela. Glavno je da se ucenici interesuju za fiziku, a da li ce u datom trenutku pokazati maksimum zavisi od mnogo cega, uslova pripreme, ali i od toga "jesmo li ustali na levu nogu" i ko zna od cega sve. Sam licno tesko mogu da isteram rezultat bez greske, ali sam svoju nepaznju placao na neki nacin, a to je najmanje znacilo da ne mogu biti, nadam se koliko toliko, dobar fizicar.

Ocigledno si rodjeni optimista, nastavi tako, i uspesi sigurno nece izostati. Kao Mico Mitrovic navijam za tebe da budes pozvana na savezno takmicenje, ali kao "strasni" predsednik Komisije postovacu pravila kao i uvek, i kao sto i sama znas, pa sta bude, jer ako pravila jednom pogazis, ne zasluzujes vise da ih primenjujes. Inace ce po osnovu uspeha u 8 razredu biti pozvana do 3 ucenika kojima nedostaje najmanje bodova...

Pozdrav od

Mice Mitrovica

predsenika Komisije za takmicenja DFS

 

Писмо 8. Награде за ученике који не похађају гимназије

Dragi kolega, profesore, Mico!

Javaljam Vam se po dogovoru, odmah po povratku iz Vrnjacke Banje, a u vezi naseg razgovora koji smo imali i  predloga za nagrade ucenika - negimnazijalaca na Republickim i Saveznim takmicenjima.

Nas predlog je da se Pravilnik za takmicenja dopuni, tj.da se nagrade za ove ucenike dodeljuju taka kao sto se i pozivaju na ova takmicenja, tj. da im se i  nagrade dodeljuju sa 20% manje bodova, koje osvoje na ovim takmicenjima u odnosu na gimnazijalce!

Mislimo da ce na taj nacin  ovi ucenici biti u ravnopravnijem polozaju sa ucenicima gimnazija - bar sto se tice nagrada, koji fiziku izucavaju tokom sve cetir godine i  to sa dosta vise casova. Fizika ovim predlogom  samo dobija nove buduce studente, a od takmicara gimnazijalaca niko nece biti ostecen!

Primite drugarski i kolegijalni pozdrav, i do skorog vidjenja u Kragujevcu!

Novi Sad, 24.4.2005.                               Miodrag Zatezalo,dipl. fizicar

Одговор

Предлог је свакако сасвим оправдан, и биће примењиван већ од ове године. Извршићемо и одговарајуће промене у Правилнику.