ПРИРУЧНИК

за израду мисаоних експерименталних задатака можете учитати

ОВДЕ

ОБАВЕЗНО користите "refresh" јер се стране често мењају. Последња промена:  2. јул 2020.
В А Ж Н О

Користите Internet explorer за учитавање страница. Opera i Firefox не учитавају правилно све странице

 

На страницу такмичења ученика средњих школа 2012. и 2013. године можете прећи ОВДЕ

 

О К Р У Ж Н А   Т А К М И Ч Е Њ А

 

Збирне резултате окружних такмичења можете видети ОВДЕ.

Молим све учеснике да провере списак и ако постоје грешке да их пријаве одмах на мејл mico@ff.bg.ac.rs

 

Списак ученика који би били позвани на Државно такмичење да је одржано можете видети ОВДЕ.

Претпоставио сам да би позвали на Државно такмичење сличан број (чак мало више) такмичара као прошле догине, иако то не би могли да је стварно одржано. Наиме, због популаризације такмичења смо стално повећавали број позваних, далеко изнад сугестије министрства да то буде 50-60 ученика по разреду. Ипак смо мало претерали и тај број се мора мало смањити наредних година, за око 10% да би очували квалитет такмичења.

 

Анализом резултата окружних такмичења и евентуаних награда које би ученици освојили на Државном такмичењу по основу ових резултата може се закључити да претпостављене награде не би одражавале праве могућности ученика.

Наиме, број потребних поена за награде је често непримерено висок, а разлика у поеним међу различитим наградама је често веома мала. Велико је питање који би се ученици боље снашли са озбиљнијим задацима који се дају на државним такмичењима. Искуства из претходних година показују значајне прерасподеле у поретку ученика на окружним и државним такмичењима.

  Због тога је листа расподеле награда, коју можете видети ОВДЕ само индикатор могућих постигнућа.

Честитамо свима који би учествовали на Државном такмичењу да је одржано, и жалимо што и ученици са мањим бојем бодова нису имали прилике да се истакну у решавању компликованијих проблема.

 

 

К О М Е Н Т А Р  1

 Најлепша вест у овим тешким временима је да број ученика који воле физику константно РАСТЕ!И поред тога што су окружна такмичења одржана два дана пре ванредног стања на њима је учествовао рекордан број 2657 тачмичара!

Претходних година се тај бро био:

2017.   2178

2018.   2321

2019.   2220 (смањен због епидемије грипа)

Захваљујем се наставницима који су сигурно "најодговорнији" за овај успех, а можда смо и ми као Државна комисија мало томе допринели.

 

К О М Е Н Т А Р  2

 

Имали смо неочекивано мали број жалби Државној комисији на оцене окружних комисија. Сигурно је томе допринела и корона, али је то свакако и резултат добре оцене окружних комисија. Пристигло је приближно 15 жалби од којих су само 3 или 4 биле оправдане. Једина замерка се може упутити појединим колегама које прослеђују жалбе ученика, иако не верујем да сами иза њих могу да стоје. Једна колегиница је проследила три жалбе... у свакој се могло пре одузети по поен или два, него додати.  

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ А

 

Министрство је донело одлуку о завршетку такмичења у школској 2019/20. години.

Допис Министрства можете видети ОВДЕ.

 

ОТКАЗАНА IJSO17

која је требала да буде одржана у Њемачкој у децембру

Занимљиво да су нам пожелели лепо дружење следеће године у Дубајију, према томе, немају намеру да такмичење помере за годину дана.

Треба истаћи да се ово такмичење одвија захваљујући "богатим" земљама као што су Нигерија, Индонезија, Боцвана, Аргентина и друге. Само је једном било у Европи, пре две године у Холандији. "Сиромашна" Европа за такмичење нема средстава иако многе земље на њему учествују, као и ми. Њемачка је иначе прихватила организацију ове године уз услов да учествује највише 50 земаља које имају најдужу традицију на такмичењу, као што је Србија, која учествује на такмичењу од почетка.

 

ОСТАЛА ОБАВЕШТЕЊА

1. Коначни резултати свих окружних такмичења се могу очекивати око 25. јуна.

2. Да бисмо колико толико заокружили циклус такмичења, када постану званични резултати окружних такмичења, направићу ранг листе и на њој одредити ученике које би учествовали на Државном такмичењу да је могло да се одржи.

3. Да би ученици и наставници добили макар неку сатисфакцију за уложени труд, према критеријума за награђивање одредићемо награде које би ученици добили на Државном такмичењу да је одржано, али према резултатима октужних такмичења.

4. По Закону додатне бодове за упис у средњу школу добијају САМО три првопласирана ученика на државном такмичењу, а не сви анграђени ученици. По одлуци Министрства ове године ће те бодове добити ученици који су на прошлогодишњем Државном такмичењу у седмом разреду освојили једно од прва два места.

 

Уз задовољство што сте учествовали у овогодишњим такмичењима, свима вам желим пријатан одмор и добро здравље!

 

Мићо Митровић

 

Екипа Србије на 16. International Junior Science Olympiad, одржаној 3-12. дец. 2019. у Дохи, у Катару, постигла је леп успех освајањем две сребрне и четири бронзане медаље

 

 

На окружним такмичењима су учествовала 2463 ученика, за око 7.5 % више него претходне године, иако је на општинским такмичењима учествовало око 4.9 % мање ученика него претходне године. То значи да су окружне комисије испоштовале препоруку да на такмичење позову што је могуће већи број ученика.

 

Нoва ранг листа

Колега Милош Митровић из Ћићевца је направио ранг листу наставника који предају у основним школама према резултатима на такмичењима од 2002-2019. године. Могуће су грешке, због обиља података, промене презимена, школа и слично. Због тога молим све који уоче грешке да их пријаве да би биле исправљене. Захваљујем се колеги Митровићу на уложеном труду.

 

 

Ранг листу за период 2002-2019. година можете учитати ОВДЕ.

Ранг листу за период 2015-2019. година можете учитати ОВДЕ.

 

 

Значајне цифре у бројним вредностима решења теоријских задатака

постају све значајније на међународним такмичењима. Све чешће се одузимају бодови за изражавање бројних вредности са превише или премало цифара.

На пример, на 46 IPHO је енергију честице требало написати у облику 209.000 MeV. Иако су на припремама учили о правилном запису израчунатих бројних вредности у теоријским задацима, сви наши такмичари су енергију написали у облику 209 MeV, због чега им је одузет 0.1 поен.  Детаљније о правилном запису бројних вредности можете видети ОВДЕ.

 

 

СТАРА ВЕРЗИЈА САЈТА

Посетилаца од 21.04.2005.      

web metrics

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

ЗАДАЦИ 2020

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ
ОСНОВНЕ

НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.rs
МУЗИКА

 

16. International Junior Science Olympiad

 

 

 

 

2020

 

ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

ПРАВИЛНИК

КОМИСИЈА

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

 

претходне године

 

 

 

                                                                                                                               

 

СФО И ИЗБОРНО основне

септембра

ГРЕШКЕ

у задацима са олимпијада

можете видети

ОВДЕ

- пропусте је немогуће увек избећи -

ПРОГРАМ IJSO