АЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.org.yu

ЗАДАЦИ ИЗ ОВОГ ЧАСОПИСА И ДАЉЕ ЋЕ БИТИ НА ОПШТИНСКИМИ ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 
 
 
 
врх стране
 
МУЗИКА
06    ПОЧЕТНА СТРАНА
05    ПРАВИЛНИЦИ

04    ПРЕДХОДНЕ ГОДИНЕ

03    ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

02    КОМИСИЈА

01    ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

● ЗЛАТО НА ОЛИМПИЈАДИ СРЕДЊОШКОЛАЦА 
● 4th International Junior Science Olympiad, Taiwan
● ПЛАН ТАКМИЧЕЊА
ПРЕДЛОГ ФИНАНСИРАЊА НАСТАВНИКА 
24.07.2007
15.12.2007
28.12.2007
28.12.2007

 

 

 

 ГАЛЕРИЈА
  АНКЕТА
  ПОМОЋ
  ПОЧЕТНА СТРАНА

Позивање на републичко или савезно такмичење

Изван критеријума минималног броја бодова

              Годинама Комисија за такмичења добија велики број молби за позивање на виши ниво такмичења по различитим основима, ученика који нису освојили довољан број бодова. Поготову је тај број велики од како је овај сајт постао скоро интерактиван. Пошто Друштво физичара нема стално запослених. Од 2004. године ни секретарица Института за физику не ради само послове Друштва. Због тога нисмо у могућности одговарати на сва писма и маилове појединачно.

    Покушаћемо објаснити све основе по којима ученици  МОГУ бити позвани, као и на основу чега ученици НЕ МОГУ бити позвани на виши ниво такмичења. Молио бих све колеге да добро проуче сваки основ да не би писали молбе које очигледно не могу бити усвојене.

 

ШТА МОЖЕ бити основ за позив на такмичење

1. Једини представник свог округа

Из округа који нема ни једног представника ни у једном разреду на РЕПУБЛИЧКО такмичење се позива ученик са највећим бројем освојених бодова када се гледају сви разреди заједно. Ако имају таква два ученика, не позивају се они, него први следећи, итд.

2. Успех на такмичењу истог или вишег нивоа у једној од претходне две године

На републичко такичење се позивају по правилу 2, а на савезно 1 ученик, којима недостаје најањи број бодова и која имају освојену било коју награду на такмичењу истог или вишег нивоа у једној од претходне две године. Наглашавам да је битан недостајући број бодова, а не врста награде. Ако већем броју ученика са наградом недостаје исти број поена (равноправна специјална и обична одељења), онда на републичко такмичење може бити позвано 1-3 ученика, а на савезно 1-2 ученика. Ако би тај број прелазио наведене, не позива се нико по овом основу.   

3. Домаћин такмичења

Школе домаћини републичког и савезног такмичења могу позвати ученике из своје школе, града или округа. Број ових ученика се усаглашава са Комисијом ДФС и не сме да оптерећује такмичење. Домаћини републичког такмичења могу на савезно такмичење упутити 1-2 ученика, али само из своје школе, јер су им наставници били додатно ангажовани на припреми такмичења на рачун припреме ученика.

4. Ученик са Косова и Метохије

Ученици са Косова и Метохије се позивају углавном у оном броју у коме њихови наставници и просветни саветници мисле да је то потребно. Тиме настојимо да се такмичење на Косову и Метохији колико је то могуће популаризује. Резултат тога је да први пута у последњих 10 година имамо ученике са Косова и Метохије који су се пласирали на републичко такмичење средњешколаца по основу освојених бодова. Број ученика са Косова и Метохије не смањује број ученика позваних из осталих делова Србије, који је лимитиран од стране Министрства.

5. Остало

Само у изузетним ситуацијама могу бити позвани ученици од стране Комисије, или њеног председника, и изван набројаних случајева уз јасно образложење разлога. Ова могућност је предвиђена само да би били обухваћени непредвиђени, али ипак оправдани случајеви. Према овом ставу су позивани ученици изузетно ретко. На пример, 2004/05. године је позван ученик из одељења за физичаре јер се програм ове школе знатно разликује од програма осталих гимназија.

ШТА И ЗАШТО

НЕ МОЖЕ бити основ за позив на такмичење,

а веома је чест предмет молби

  1. Болест

По овом основу се јављају две врсте молби. Или је ученик био дуже болестан у току школске године чиме се правда лош резултат, или је болестан у току такмичења. Позивање по овом основу је уведено пре десетак година, и веома брзо укинуто. Стизала су лекарска уверења свих врста, невероватних комбинација. Добра намера према стварно болеснима је доведена до апсурда.

  1. Смрт или тешка болест у ужој породици

Позивање по овом основу је уведено када и по основу болести ученика. И ту су молбе постале мноогбројне, да није било могуће изаћи на крај са њима. Да ли смрт члана породице пред такмичење или у току године, која болест члана породице, чија смрт? Поново је добронамеран покушај доведен до апсурда.

  1. Позвано мало ученика из неког региона

     Најчешће су жалбе да се из неких региона (више округа) пласирало мало ученика. До пре 5-6 година су се Београђани жалили јер се из Београда на републичко такмичење пласирало мање ученика него из десет пута мањих округа. Од када су се наставници организовали (много боље него наставници средњих школа у Београду), Београд је достигао остале округе, па их понекад и претекне. Одељења основне школе у Математичкој гимназији ће додатно повеђати број пласираних из Београда. Најчешће су молбе за најуспешнијег такмичара у округу, или два округа, када се такмиче заједно, или мало такмичара из јужне Србије, мало такмичара из Војводине, итд. Све молбе такве врсте су потпуно безпредметне.

Морамо прихватити да је такмичење из физике такмичење као и свако друго - пролазе најбољи, а остају они који су много добри, али у датим околностима нису могли постићи више. Немају сви исте услове за припреме ни у једном такмичењу, али се такмиче равноправно, под, колико је то могуће, истим условима, са истим жељама.