НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.org.yu

ЗАДАЦИ ИЗ ОВОГ ЧАСОПИСА И ДАЉЕ ЋЕ БИТИ НА ОПШТИНСКИМИ ОКРУЖНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 
 
 
 
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
'07 задаци
'06 задаци
'05 задаци
'04 задаци
'03 задаци
'02 задаци
'01 задаци
'00 задаци
врх стране

П Р Е Д И С Т О Р И Ј А

41. САВЕЗНО ТАКМИЧЕЊЕ

ИЗБОР ОЛИМПИЈСКИХ ЕКИПА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

биће извршен на такмичењу које ће бити одржано

24. и 25. маја 2006. године, на Физичком факултету, у Београду

Студентски трг 16

Отварање такмичења је у 11 сати

у амфитеатру факултета, соба бр. 662

Израда теоријских задатака почиње одмах после отварања.

Списак учесника такмичења можете учитати ОВДЕ

У избору олимписке екипе ученика средњих школа може учествовати 15 најбоље пласираних ученика  из опште групе на републичком такмичењу.

У избору олимписке екипе ученика основних школа може учествовати 16 најбоље пласираних ученика  из опште групе на републичком такмичењу.

На такмичење ће бити позвани и ученици из Црне Горе.

Избор олимпијских екипа биће извршен према важећем Правилнику (бодови са републичких такмичења, са теоријског и експерименталног дела, припрема и теста из осталих природних наука).

Верујемо да је великој већини ученика и наставника јасно због чега неће бити одржано 41. Савезно такмичење у ранијем облику. Детаљније објашњење би захтевало мешање у политичке односе у нашој Домовини, тако да  га нећемо ни објављивати.

Добили смо 5 маилова, од чега 3 из Крушевца, у којима ученици и наставници траже објашењење зашто и како, или изражавају своју  "...повређеност непоштовањем њиховог права да искажу своје способности...". Због тога износимо неколико чињеница, које би свима требале да буду познате, а посебно неким од аутора ових маилова.

  1. Ученици и наставници Републике Србије су имали све могућности да изразе своје способности на три нивоа такмичења.
  2. Сваки виши ниво такмичења мора укључивати нове учеснике, који се на претходном нивоу нису такмичили заједно. Овај пут таквих учесника нема, а понављање такмичења са истим учесницима је бесмислено и друштвено неоправдано.
  3. Савезно такмичење се до сада одвијало само у метематици и физици, уз сталне проблеме у објашњавању Министрству смисла постојања ових такмичења.  Математичари су на савезно такмичење позивали по 15, а ми по 30 ученика, иако се у њиховим такмичењима на најнижим нивоима такмичи око 150.000, а у нашим око 6-7.000 ученика.
  4. Беспредметност савезних такмичења у ранијем облику показује и правилник о награђивању најбољих ученика, где су предвиђене награде за награђене ученике на окружним, републичким и међународним такмичењима - савезно се и не спомиње.
  5. Математичари планирају да од следеће године уведи такозвану Мини олимпијаду, где би се бирале екипе за међународна такмичења, без обзира на исход референдума у Црној Гори.
  6. Такмичење које предстоји имаће управо тај карактер, и вероватно ће исти карактер задржати и наредних година. Наиме, да би екипа имала међународни легитимитет, мора бити омогућено учешће ученика из целе Земље. На такмичењу ћемо омогућити учешће ученицима из Црне Горе, а да ли ће на њега доћи, то од нас не зависи.
  7. Да би показали традицију нашег такмичења (само су математичари са дужом традицијом) планирамо да ново такмичење, Мала олимпијада, или неко друго име које му дамо, задржи традицију савезног такмичења, или, како би политичари рекли, да буде његов правни наследник. То такмичење би преузело редне бројеве савезних такмичења.

На крају, још једном честитамо свима на постигнутим успесима на свим нивоима такмичења, посебно републичком. Најбољи на њему су истовремено и најбољи у Држави којој припадамо. Сви који су учествовали на такмичењима на свим нивоима, заслужују похвале. Показали су да су најбољи у својим школама, општинама, регионима, а тиозначи да су сви перспективни млади физичари. Надајмо се да ће већина од њих студирати физику, заинтересовати другаре у својим средимама за најлепшу науку, и да ће постати добри физичари.

 

РЕЗУЛТАТИ
МУЗИКА
06    ПОЧЕТНА СТРАНА
05    ПРАВИЛНИЦИ

04    ПРЕДХОДНЕ ГОДИНЕ

03    ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

02    КОМИСИЈА

01    ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

 
24.07.2007
● ЗЛАТО НА ОЛИМПИЈАДИ СРЕДЊОШКОЛАЦА 
15.12.2007
● 4th International Junior Science Olympiad, Taiwan
28.12.2007
● ПЛАН ТАКМИЧЕЊА
28.12.2007
ПРЕДЛОГ ФИНАНСИРАЊА НАСТАВНИКА 

 

 
 ГАЛЕРИЈА
  АНКЕТА
  ПОМОЋ
  ПОЧЕТНА СТРАНА

Да није било посебних околности, на савезном такмичењу би учествовали следећи ученици из Србије

VI разред        VII разред    Општа-основне

I разред    II разред    III разред    Општа-средње

ЗАДАЦИ

41. САВЕЗНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

ИЗБОР ОЛИМПИЈСКИХ ЕКИПА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

одржано је на

Физичком факултету, у Београду

24. и 25. маја 2006. године