ПРИРУЧНИК

за израду мисаоних експерименталних задатака можете учитати

ОВДЕ

ОБАВЕЗНО користите "refresh" јер се стране често мењају. Последња промена:  16. јануар 2021.
В А Ж Н О

Користите Internet explorer за учитавање страница. Opera i Firefox не учитавају правилно све странице

 

На страницу такмичења ученика средњих школа 2012. и 2013. године можете прећи ОВДЕ

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ А

Око 20. децембра је у Министрству одржан састанак са представницима друштава везан за такмичења. Иако тврде да су позвали и ДФС, нико позив није добио. Пошто смо добили списак тема о којима се дискутовало, накнадно смо послаи наше мишљење о њима.

Видели смо да се такмичења планирају у контролисаним условима. Предлог је био да у једној учионици може бити највише 15 ученика и у школи највише 10 учионица. Другим речима, највише по 150 ученика у школи. Све наравно зависи од ковида.

То би значило да у једној школи може бити максимално по 50 ученика из три разреда.

Нама тај број прави проблем на масовним такмичењима као што су републичко, градско у Београду општинска у неким општинама, углавном у Београду.

У таквим случајевима би могли да ораганизујемо такмичење у две школе, иако верујем да ће у овој ситуацији бити тешко наћи школе домаћине. Код републичког такмичења би те школе морале бити близу јер мора бити и јединствена комисија у току такмичења.

Може се очекивати много мањи број заинтересованих и због ковида и због организације наставе која не омогућава ни основне, а камоли додатне активности на високом нивоу.

Предлажем општинским активима да одмах нађу школе домаћине и покрену пријављивање такмичара да би могли проценити где су потребне две школе.

 

Екипа Србије на 16. International Junior Science Olympiad, одржаној 3-12. дец. 2019. у Дохи, у Катару, постигла је леп успех освајањем две сребрне и четири бронзане медаље

 

 

На окружним такмичењима су учествовала 2463 ученика, за око 7.5 % више него претходне године, иако је на општинским такмичењима учествовало око 4.9 % мање ученика него претходне године. То значи да су окружне комисије испоштовале препоруку да на такмичење позову што је могуће већи број ученика.

 

Нoва ранг листа

Колега Милош Митровић из Ћићевца је направио ранг листу наставника који предају у основним школама према резултатима на такмичењима од 2002-2019. године. Могуће су грешке, због обиља података, промене презимена, школа и слично. Због тога молим све који уоче грешке да их пријаве да би биле исправљене. Захваљујем се колеги Митровићу на уложеном труду.

 

 

Ранг листу за период 2002-2019. година можете учитати ОВДЕ.

Ранг листу за период 2015-2019. година можете учитати ОВДЕ.

 

 

Значајне цифре у бројним вредностима решења теоријских задатака

постају све значајније на међународним такмичењима. Све чешће се одузимају бодови за изражавање бројних вредности са превише или премало цифара.

На пример, на 46 IPHO је енергију честице требало написати у облику 209.000 MeV. Иако су на припремама учили о правилном запису израчунатих бројних вредности у теоријским задацима, сви наши такмичари су енергију написали у облику 209 MeV, због чега им је одузет 0.1 поен.  Детаљније о правилном запису бројних вредности можете видети ОВДЕ.

 

 

СТАРА ВЕРЗИЈА САЈТА

Посетилаца од 21.04.2005.      

web metrics

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

ЗАДАЦИ 2020

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ
ОСНОВНЕ

НАЈБОЉИ НАЧИН ПРИПРЕМЕ ЗА ТАКМИЧЕЊА - ЧИТАЊЕ ЧАСОПИСА

МЛАДИ ФИЗИЧАР

www.dfs.rs
МУЗИКА

 

16. International Junior Science Olympiad

 

 

 

 

2021

 

ПЛАН ТАКМИЧЕЊА

ПРАВИЛНИК

КОМИСИЈА

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

 

претходне године

                                                                                                                               

 

СФО И ИЗБОРНО основне

септембра

ГРЕШКЕ

у задацима са олимпијада

можете видети

ОВДЕ

- пропусте је немогуће увек избећи -

ПРОГРАМ IJSO